FCSB i-a cooptat în lotul lărgit pentru cantonamentul de iarnă și pe frații Matei (16 ani) și Andrei Tănasă (19 ani), ambii plecați în Capitală de la Iași, unde au fost descoperiți și crescuți la clubul Didi Junior de prof. Liviu Niță și Didi Florean.
Liviu Niță, unul dintre antrenorii care i-au descoperit pe cei doi frați Tănasă, a vorbit în exclusivitate pentru ProSport despre cele două talente, cărora le prevede un viitor frumos în fotbalul românesc.
”Ce pot să simt mai mult decât mândrie și mulțumirea faptului împlinit, pentru că nu e ușor să iei un copil de 7 ani și unul de 10 ani, să le promiți că o să-i faci fotbaliști. Este un lucru la care noi, eu și colegul meu Didi Florean, am sperat. Am muncit mult cu cei doi copii și au ajuns acolo unde le este locul”, a declarat pentru ProSport antrenorul Liviu Niță, de la Academia Didi.
Acesta a dezvăluit ce sfaturi le-a dat fraților Matei și Andrei Tănasă. ”Vorbesc cu ei des, dar înțelegerea noastră a fost ca ei să-și vadă de treaba lor, să muncească, fă fie modești și să mă sune doar atunci când au probleme și pot să îi ajut cu ceva. În rest, ei sunt niște copii extraordinari. Le-am spus de când erau mici să muncească și când o să fiți mari să fiți modești! Muncă și modestie, aceasta este cheia succesului. Este foarte greu să ajungi acolo, sus, dar cel mai greu este să te menții”, a completat Liviu Niță.
Antrenorul care i-a crescut pe frații Tănasă a vorbit și despre calitățile celor doi copii talentați. Despre Matei spune că este un geniu, iar Andrei are, de asemenea, o calitate pe care puțini jucători o au în fotbalul românesc.
”Matei a plecat primul de la Didi Junior, la 14 ani, iar Andrei a plecat de la Politehnica Iași. Vreau să-i mulțumesc lui Bogdan Costicea, unul dintre cei mai buni scouteri de copii și juniori din țară, care a venit personal la Iași să-l vadă pe Matei. Nu e niciun secret că l-au vrut și Academia Hagi și Luceafărul Cluj, dar Matei a ales FCSB. Și a ales bine. Mulțumesc și părinților că au avut încredere în mine, că nu e ușor să dai pe mâna unui om pe care l-ai văzut de câteva ori doi copii, să se ocupe de ei. Chiar dacă au spus că sunt nebun când le-am spus că o să-i fac fotbaliști.
Le-am spus părinților că o să ajungă fotbaliști și că vor fi mândri de ei. Andrei are o viteză de deplasare și o viteză cum noi nu avem și cum nu am văzut în cei zece ani de când avem clubul. La Matei, deși era doar de 7 ani, juca cu cei mari, ne-a atras inventivitatea lui și inteligența în joc. Chiar la vârsta aia. Tehnica individuală nu o avea încă, dar soluțiile pe care le alegea ne-au făcut să avem mare încredere în ei.
La FCSB, în afară de fundașul dreapta Crețu, nu cred că îi stă cineva în față la viteza pe care o dezvoltă, mai ales pe spații largi. Iar Matei, am spus-o și o repet, este un geniu, copilul este fabulos”, a mai spus Liviu Niță, care a ținut să-i mulțumească și lui Meme Stoica: ”În toate turneele i-am dat încredere și uitați că a ajuns unde a ajuns. Îi mulțumesc și lui Meme Stoica, pentru că are încredere în Matei. L-a văzut și i-a dat încrederea pe care chiar o merită. Iar Andrei, după felul cum s-a antrenat și la noi, și la FCSB, sunt sigur că se poate impune la echipa mare fără nicio problemă”.
La rândul său, Didi Florean, antrenor și manager al academiei care îi poartă numele, a povestit cum i-a descoperit pe frații Tănasă: ”Am făcut o selecție la Rediu, pe un câmp, la țară. Acolo i-am remarcat și i-am adus la Didi Junior, clubul meu, împreună cu colegul Liviu Niță. Am făcut ceea ce ar trebui să facă alții care au logistică în spate, alte condiții… M-am dus la țară, la Rediu și am găsit copii foarte buni”, a declarat Didi Florean.
”Chiar dacă sunt frați, sunt diferiți. Andrei are o viteză bună cu mingea la picior, tehnică individuală. La Poli a lucrat cu Adrian Dobrea foarte bine. L-a îngrijit, a avut grijă de el, l-a ajutat și cu școala. Nu a apucat să debuteze la Poli, dar are timp, pentru că anul viitor va pleca la București. Este un jucător bun, eu l-am crescut și vă rog să mă credeți, dacă eu vreau să dezvolt un element al jocului acum, pasa cu latul, lovirea cu capul, preluarea sau amortizarea, ca el nu am mai avut… Dacă fac 10-20 de repetări cu el, pasa cu latul o face parcă de ani de zile. Dar Matei este un creator, un ”vede-tot”. Are ochi nu doar în față, ci și la spate, și în lateral”, spunea, în 2019, antrenorul Didi Florean.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER